Habari! Hallo allemaal!

Zoals jullie vast weten hebben wij een fantastische tijd hier in Tanzania in het Rubya Hospital! Met een fijn team van artsen met hart voor de patiënt zorgen wij hier dagelijks voor ernstig zieke mensen. Iedereen doet zijn uiterste best, maar het tekort aan basis medische middelen is groot. Een probleem dat wij vaak zijn tegengekomen de afgelopen maanden is het grote tekort aan bloed in het ziekenhuis. Bijna wekelijks krijgen we het nieuws dat er zeer weinig tot geen enkel zakje bloed aanwezig is in het ziekenhuis. 

 

Soms is er wel bloed maar voordat het gebruikt kan worden moet het getest worden, zodat alleen veilig bloed wordt gebruikt. Buisjes bloed worden regionaal ingezameld en daarna naar een grote stad gestuurd voor het testen. De testresultaten laten hierdoor soms weken op zich wachten. Ondertussen worden spoedoperaties uitgevoerd zonder bloed, kunnen patiënten met een ernstige anemie geen transfusie ontvangen en mensen moeten soms in een kritieke toestand verder reizen naar een ander ziekenhuis. Dit levert gevaarlijke tot levensbedreigende situaties op.

Om patiënten goed te kunnen helpen is er echt een noodzaak naar meer bloed! 2-3 zakken bloed worden gebruikt om een patiënt met ernstige malaria te genezen. Met 1 zakje bloed kan een kind met sikkelcelziekte geholpen worden. Een moeder heeft bij een spoed-keizersnede 3 zakken bloed nodig.

 Een programma als Sanquin met een bloedbank zoals we dat thuis hebben bestaat helaas niet in Tanzania. Het ziekenhuis is afhankelijk van vrijwillige donaties van dorpelingen of van familieleden van patiënten.

Een aantal jaar geleden had Rubya een bloeddonatie-project waarbij ze naar omliggende dorpen en hogere scholen gingen om te vragen om donaties. Helaas is dit project door een tekort aan geld in het water gevallen. Wij zouden het ziekenhuis heel graag helpen met het heropstarten van een bloeddonatie-project, zodat er levens gered kunnen worden!

 

Daar hebben we jullie hulp bij nodig!

  • Voor €5 kan een donatie uitgevoerd worden: een bloedzak, een Hb-test voor de donor en een drankje, koekje en schoolspullen voor de donor wordt hiermee vergoed.
  • Voor €20 redt je iemand die een spoed-buikoperatie moet ondergaan.
  • Voor €200 kunnen we het ziekenhuis 100 bloedzakken geven, zodat er geen tekort ontstaat aan opties voor familieleden om bloed te doneren.
  • Voor €350 kunnen we direct vervoer regelen van de bloedtesten, zodat na een grote donatie-dag de testresultaten van al het bloed binnen een paar dagen bekend zijn!

 

 

Met jullie donaties 💶 (eenmalig of langdurig) en de donaties van de dorpelingen 🩸 hopen we Rubya een lange tijd van voldoende bloed te voorzien! Wij, en alle artsen en patiënten van het Rubya Hospital bedanken jullie voor alle hulp!

Asante sana! 

Kwaheri 👋 Hilde en Anna